FRANJO TUĐMAN OSOBNI DNEVNIK Godina 1974. (31)


SVE ZA
HRVATSKU

HRVATSKU NI ZAŠTO

Priredila Ankica Tuđman,

VL, Zagreb, 2011.

UTORAK, 8. SIJEČNJA 1974.
Tito na Brdu: prima delegacije Kranja, 14. divizije; posjećuje pučku školu kojoj dadoše njegovo ime.
U Beogradu: sjednice Predsjedništva SKJ i Ustavne komisije…

 

SRIJEDA, 9. SIJEČNJA 1974.
Tuga nad povjesnicom:
“Šišić – mađarski unionist, jugoslavenski integralist, mason, još 1935. glasovao za B. Jevtića… i unatoč svemu tome prema sadašnjoj bijedi od Šidaka, Grossice, Klaićke, Krizman… prava je ličnost…
Sinoć priča Fredi: Kum49 najednom postao veoma pomirljiv i zabrinut. Iznosi novu shemu minulih događanja: pod navalom desnih nacionalističko-šovinističkih snaga s desna stradali i najbolji kadrovi kao što su Miko, Savka, uključivši i moju malenkost; što je velika šteta (?!); na lijevoj strani prisutne unitarističko-dogmatske-proruske snage…
A svemu je ponajviše kriv nitko drugi nego – Buda (?!)
Danas sam dobio nedjeljni Večernji list (XVIII, 4438, 5. i 6. 1.), koji javlja pod velikim trostupačnim naslovom: “Sudi im se zbog ‘prebrojavanja’, šesnaest bivših željezničara optuženo za izazivanje nacionalne netrpeljivosti”!!

Sudi im Vijeće Općinskoga suda, kojem predsjedava Branislav Horvat.
Optuženi su Zvonko Joković, bivši referent za kadrove ŽTP Zagreb, Josip Božičević, direktor pogona, Franjo Mlinarić, referent za propise i sekretar OOSK, Marko Tomić, referent Stjepan Frković, predsjednik omladine i sindikata, Vjekoslav Domazet, referent, Josip Sakoman, referent, Ljudevit Vahtarić, šef.jed., Ferdo Udijer, šef odsjeka, Petar Šap, direktor pogona, Juraj Martinjak, pomoćnik direktora pogona, Ivan Salopek, šef odsjeka, Ivan Goričanec, predjednik radničkog savjeta pogona, Marijan Adamić-Flinta, član Predsjedništva Konferencije SK, Ante Karađole, pomoćnik direktora, Oto Jakopčević, predsjednik centralnog radničkog savjeta.
Gotovo cijela struktura samoupravljanja hrv. ŽTP! A zašto?: “Nastupajući s nacionalističkih pozicija tzv. ‘masovnog pokreta’… organizirali nacionalno prebrojavanje… i u izvještaju za godišnju konferenciju SK insistirali na potrebi nacionalne zastupljenosti i ‘ključu’ u SK… prijedlog za smanjivanje jednog rukovodioca sprske nacionalnosti … organiziranje općeg sabora željezničara.”
Usprskos tome što i Program SKJ, i odluke svih kongresa SKJ i savezni i republički Ustav govori o potrebi poštivanja nacionalne ravnopravnosti u Hrvatskoj se i dalje sudi ljudima samo zato ako smatraju da bi u SKH trebalo biti i Hrvata i Srba razmjerno njihovom broju u pučanstvu!
Gdje su granice političkog sljepila onih što to provode i dopuštaju?
U kojem i kakvom ponoru?!

 

ČETVRTAK, 10. SIJEČNJA 1974.
Sinoć, dok sam s Ankicom bio vani, navratili Koprtla i Ivan Šibl.

 

PETAK, 11. SIJEČNJA 1974.
Dvogodišnjica uhićenja hrvatskog “nacionalističko kontrarevolucionarnog vodstva”, kojemu sam po dokumentima optužbe i presude bio “Glavnim ideologom”!!
Kako kratko povijesno razdoblje, a kako strahotno dugo vrijeme za sve nas što smo ga doživjeli u grozotama progona, u tamnicama…
Bilanca?
Piše je život… i povijest, u maćehinskom krilu koje se ipak održava i naš život i djelatnost i rastu sljedbenici…
Prije podne kod Prosrebrenog.
Š. i ostale odveli su pred praznike iz zatvorske bolnice radi sigurnosti: da ih netko ne oslobodi(?!) Podrobno raščlanio Mil. pamflet o slučaju H.
Sami falsifikati.
Predvečer Sonja. Šimi se stanje još više pogoršalo. Zvali prof. Ivančića. Zatvorski liječnik dr. Mihić smatra da treba ići u bolnicu (zatvorsku).
Ipak ga još nisu uputili.
U “mlinu” su svršile i neke druge knjige: npr. Jonkeova i Đodanova; moja je izbjegla toj sudbini jer je bila rasprodana (Velike ideje i mali narodi) ali ne znam što je s Ratom protiv rata?!
Glavni optuženi u željezničkom procesu navodno pobjegao u Austriju; neki su u zatvoru, neki vani.

 

SUBOTA, 12. SIJEČNJA 1974.
Iznenađenja obično dolaze sama, neočekivano.
Zato i jesu iznenađenja. I ona što nas obraduju; i ona druga.
Monotoniju subotnje večeri raspršio dolazak G. i E50.
Kao da nisu bili godinama daleko.
Prošlog ljeta htio mu T. C. predlagati da bude potpredsjednik vlade.
Odbio je… Latinka Perović rekla mu u razgovoru: Jugoslavija se ne može održati bez zadovoljne Hrvatske!
Koča se vlada kao nasljednik! Unatoč otvorenoj opoziciji odlazi na Brijune gdje lovi ribu uz pratnju torpednih čamaca i razgovara s generalima…
…u Beogradu navodno svjesni nužnosti konfederacije…
Tamo su prilike podjednako loše i u velikim radničkim središtima kakva su Kragujevac i Niš, i u intelektualnom životu. Na udaru su: sveučilišni profesori, sineasti, slikari, književnici… Hajka je poprimila takve dimenzije da se Oskar Davičo iznenada pojavio s člankom u NIN-u, u kojem uzima u zaštitu slobodu intelektualnog stvaralaštva.
Oskar je inače usamljen; jedino mu je društvo Radomir Konstantinović, a ljeti Rovinj…

 

PONEDJELJAK, 14. SIJEČNJA 1974.
Večernji list: M. Baltić govorio u Glini “o zadacima članova SK u okolnostima svjetske krize kapitalizma”!
Baš tako! I ni manje ni više!
Kissinger leti između Kaira (Asuana) i Tel Aviva da bi Egipćane i Izraelce sporazumio o razdvajanju vojski…
Tunis i Libija proglasile ujedinjenje u jedinstvenu Islamsku republiku. Gadafi je očito naumio (nečitko) Burgibu, a dogodit će se vjerojatno suprotno… Burgiba je ipak gospodin državnik, a Gadafi neodgojeni oficirčina, avanturista… a možda ga neko drži u rukama kao provokatora, iskorišćujući njegovu želju da igra ulogu novog Nasera u stvaranju velike arapske imperije.

 

ČETVRTAK, 17. SIJEČNJA 1974.
Htio sam ići svakako slušati IX Beethovenovu pod ravnanjem Lovre Matačića u novoj koncertnoj dvorani, ali nikako nisam uspio dobiti karte.
Oslonio sam se na Fredija, a on je po običaju zakazao.
Kad sam sam nazvao neke ljude, bilo je prekasno.
Sve su karte bile rasprodane već u pretprodaji…
Zagreb ne može drugo pa ide na koncerte… I to je način iživljavanja. 1851 mjesto.
Današnji Vjesnik donosi saopćenje CK Srbije o smjenjivanju sekretara CK Nikole Petronića i još tri člana sekretarijata (Miroslava Markovića, Blagoja Belogrlića i Borivoja Simića), te o ostavci na članstvu u CK Aleksandra Mikića. Smijenjeni članovi sekretarijata ostaju “na drugim dužnostima u CK”.
Novi sekretar Đorđe Lazić, sadašnji sekretar Beograda.
S.K. kod K.H.
Akcija protiv Velesajma bila je uperena protiv Borčila.
Da se napravi mjesta jednom Fau Zwillingu, jer navodno nisu mogli oba ostati na sadašnjim dužnostima…
Poslali kontrolu SDK koja je pronašla manjak od kojih dvije milijarde dinara.
Samo!
Da, ali je B. otišao kod Bebana koji je znao kud su te lijepe pare otišle (za nabavku unutarnje inozemne opreme…). Tako je Beban nazvao e. u. K. V., a ono je blagoizvoljelo dati im do znanja da ne prelaze dati im djelokrug.
I tako B. ostaje, a jedan a možda i oba Fau odlaze. Tako pričaju…
Odlazi i Vito Gašparović, predsjednik Privredne komore Hrvatske. Trebao je za ambasadora u Pariz, a morat će se zadovoljiti nekom profesurom.
I u Astri je SDK pronašla manjak od milijun dolara. Ali i tu je Zakon ostao gluh jer je Mate Jurčić imao također one koji su ga obranili. I taj milijunčić dolara otišao je u kanale vanjske službe, koja nikad nije bila u zagrebačkim rukama…
A suci Vrhovnog suda, koji referiraju na raspravama, opijaju se i desperatno potvrđuju kazne nalazeći za sebe “opravdanje” da “kad nas već netko mora je..ti” onda to neka budu ovi koje već znamo”…
Moralno rastrojstvo na svakom koraku… Potpuno i posvemašnje!
Milutin Baltić napao i cijelo sadašnje uredništvo Vjesnika kao zaraženo bacilima nacionalizma, zato što su vratili neki njegov govor. Odbio da razgovara i s Piršlom i s D. Šošićem na najgrublji način, a kad su ga ipak doveli u Vjesnik službenim pozivom sekretara SK, onda im je poslije višesatne rasprave u kojoj su usuglasili svoje poglede (on, M. B. i cijenjeno uredništvo), nakon svega rekao: “Vi mislite da ste Milutina preveslali, da je Milutin tako naivan, e nije, nego je Milutin ocijenio da sad nije vrijeme da i s vama zaoštrava sukob; puni ste vi nacionalističkih zaostataka”.
Tako drug Milutin, sadašnjem uredništvu, glavnog glasila sadašnjeg vodstva…