Međunarodni uspjeh sopranistice Darije Auguštan

Mlada i nagrađivana hrvatska sopranistica, Darija Auguštan, apsolventica Muzičke akademije, osvojila je Prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju ‘Mario Orlandoni’ u Comu (Lombardija, Italija), koje se održavalo u dvorani društva “Giosuè Carducci. Darija Auguštan je, uz novčanu, osvojila i posebne nagrade: majstorski seminar (master-class) koji će se održati u Comu, nagradu Marie Callas koja uključuje koncert na jezeru Lago di Garda u gradiću Sermione (Nagrada “Festival Callas 21.23 iz Sirmione”), koja se sastoji od sudjelovanja na završnom koncertu festivala koji će se održati 24. rujna 2021. u Grotte di Catullo uz glazbenu pratnju orkestra Virgilio Ranzato pod ravnanjem maestra Jacopa Rivanija i operni projekt u suradnji s Royal Opera Houseom u Muscatu (Premio “ROHM Royal Opera House Muscat”) kroz sezone 2022./23./24.

Natjecanje je uključivalo mlade pjevače do 33 godine, a za prolazak u drugi krug natjecatelji su slali snimke (pet opernih arija i dvije videosnimke) te ih je u polufinale ušlo šezdesetak, a nastupili su 15. svibnja. U samome finalu, koje je održano 16. svibnja natjecalo se petnaest pjevača iz Rusije, Italije, Španjolske, Kine, Koreje i pobjednica: Darija Auguštan iz Hrvatske.

Drugu nagradu dijele Paola Leocci i GiuliaMazzola (Italija), a treću nagradu je osvojila Carmen Buenida (Španjolska). Stručno povjerenstvo činili su istaknuti dirigenti i ravnatelji opernih kuća i festivala u Italiji: Giovanni Botta (predsjednik), docent na Konzervatoriju “G. Cantelli” u Novari; Corinne Baroni, predstojnik Teatro Cocciau Novari, Danilo Boaretto, ravnatelj Opera Click, Andrea De Amici (InArt Management), Vincenzo De Vivo, Umberto Fanni, Ernesto Palacio, Alberto Triola i Giovanni Vegeto.

Darija Auguštan (Zagreb, 1996.) apsolventica je solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Pjevačko obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Tijekom studija ostvarila je niz zapaženih uloga u projektima Muzičke akademije: Liška Bystrouška – Lukava mala lisica Leoš Janaček (2017.), Fiordiligi – Così fan tutte W. A. Mozarta (2018.) u HNK u Zagrebu. American Medley – izbor iz Porgyand Bess G. Gershwina (2018.) i 9. simfonija L. van Beethovena (2019.), KD Vatroslava Lisinskog. Cendrillon – Cendrillon J. Masseneta, Dvorana Blagoje Bersa (2020.). Suor Angelica – Suor Angelica et autres sceurs – pasticcio opera, J. S. Bach: Markus-Passion, BWV 247, G. B. Pergolesi: Stabat Mater, Dvorana BB (2021.). Debitirala je u HNK u Zagrebu kao Prva dama u operi Čarobna frula W. A. Mozarta (2019.), te su slijedile uloge Grofica Marica – Grofica Marica E. Kálmán, Zagrebačko kazalište Komedija (2019.). Micaëla – Carmen G. Bizet (2020./21.) HNK Zagreb i HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci. U HNK Varaždin debitirat će kao Bastienne – Bastien i Bastienne W. A. Mozarta (2021.). Nastupala je solistički sa Zagrebačkom filharmonijom – Frasquita; Elettra (2017.), te sa Simfonijskim orkestrom HRT-a na Svečanom koncertu prvonagrađenih na natjecanju Papandopulo (2017.) u KD Vatroslava Lisinskog. Osim opernih i koncertnih nastupa, rado izvodi lied i sakralna djela.

Tijekom studija osvojila je niz najviših nagrada na međunarodnim i državnim natjecanjima: 1. nagrada na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler (2014.), 1. nagrada na natjecanju HDGPP-a (2015.), 1. nagrada na međunarodnom natjecanju Lav Mirski (2016.),
2. nagrada na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika za Lions Grand Prix (2017.), 1. nagrada na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2017.). Plasirala se u finale i ostvarila 5. mjesto na međunarodnom natjecanju Ferruccio Tagliavini u Austriji (2018.), nastupa u finalu natjecanja 16° Concorsointernazionale di canto cameristico per voce sola conaccompagnamento di pianoforteu Italji (2018.). Sudjeluje na natjecanju Ferdo Livadić održanom u Samoboru (2018.) i na 52. tribini Darko Lukić održanoj u Zagrebu, KD Lisinski (2019.). 1. nagrada na natjecanju Concorso Lirico Mario Orlandoni u Italiji (2021.). Surađivala je s renomiranim umjetnicima kao što su:  Mladen Tarbuk, Tomislav Fačini, Uroš Lajovic, Franz Anton Krager, Nikša Bareza, Marcello Mottadelli, Valentin Egel, Darijan Ivezić, te redateljima kao što su Dora Ruždjak Podolski, Krešimir Dolenčić, Ozren Prohić, Mathias Behrends, Marin Blažević, Arnaud Bernard i dr.

https://www.operaclick.com/news/concorso-lirico-internazionale-%E2%80%9Cmario-orlandoni%E2%80%9D-edizione-2021-bando-di-partecipazione

Priredila: Eva KIRCHMAYER BILIĆ