Predstavljena knjiga Dragutina Rucnera: Djedove priče unucima

U Hrvatskom slovu, 13. svibnja 2021. predstavljena je knjiga znanstvenika, ornitologa i glazbenika Dragutina Rucnera, naslovljena Djedove priče unucima.

Tiskanje ove knjige, pravog malog raritetnog bisera, omogućili su Snježana i Dragan Rucner, te Tvornica turbina d.o.o. i g. Ivan Mikšić iz Karlovca, a objavljena je kao 2. knjiga Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova u Knjižnici za mladež.

Knjiga je ilustrirana predivnim crtežima Ivice Antolčića, jednog od najboljih naših likovnih umjetnika, animalista i izvrsnog crtača.

Kako je i supruga Dragutina Rucnera, Renata, bila ornitologinja i svirala je klavir, nije čudo da se gotovo cijela obitelj bavi glazbom, a i njihova snaha Snježana, čelistica u Gudačkom kvartetu Rucner, koja je i inicirala da se Djedove priče izvuku iz Schreibtischa i objave. Kako su i Ana i Mario Rucner, djeca Dragutina mlađeg i Snježane, poznati glazbenici Ana i Mario Rucner, te imaju djecu, užitak muziciranja, a sada i čitanja, u obitelji je – potpun!

Bio je to sjajan primjer za poticanje čitanja, način na koji se prenosi taj lijepi običaj čitanja priča unucima. Autor Dragutin Rucner s toliko je pomnje i ljubavi opisao životinje, njegove predivne likove, o čemu govore i nazivi priča: Čvrko i njegova vesela družba, Doživljaji male Lede, Medvjed na motoru, Zima malog crvendaća, Žablji telefon…

Ulomke iz knjige interpretirao je dramski umjetnik Vinko Kraljević, publici su se obratili Snježana i Dragutin Rucner mlađi, te urednik knjige Stjepan Šešelj, u nazočnosti prekrasne obitelji i prijatelja.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija s te predivne večeri, koja nas je nakon duge godine bez događanja i lijepih veselih druženja, jako razveselila i vratila u normalan život, prije epidemije.

Vaše Hrvatsko slovo