KARTE NA STOL – br. 1336

 

Gradu Zagrebu, gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i Ministarstvu kulture i medija RH, ministrici kulture dr. sc. Nini Obuljen Koržinek, Vladi Republike Hrvatske i mjerodavnim ministarstvima, javnosti

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održali su 26. srpnja 2021. prvi radni sastanak sa suradnicima u Ministarstvu kulture i medija. Od  2020. godine, prioritetna zajednička tema Grada Zagreba i Gradskog ureda za kulturu te Ministarstva kulture i medija je obnova teško oštećenih kulturnih dobara nakon katastrofalnih potresa u ožujku i prosincu.

Ministarstvo kulture poduzima mjere obnove i na širem području Sisačko-moslavačke županije, posebno kulturnih i sakralnih objekata te radi na drugim projektima u cijeloj Hrvatskoj.

Ministrica Obuljen Koržinek, gradonačelniku Tomaševiću predstavila je posebno rad konzervatorske službe Ministarstva i Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji su zajedno s kolegama Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode od prvog dana nakon prvog potresa poduzeli sve preglede, popise šteta te pripremali i realizirali hitne mjere zaštite. Ministarstvo kulture i medija ugovorilo je 3,3 milijarde kuna vrijedne projekte obnove kulturne baštine na području Grada Zagreba i susjednih županija uključujući muzeje, sakralne spomenike te državnu i gradsku imovinu u povijesnoj cjelini grada Zagreba.

Ministrica je gradonačelnika izvijestila o radu Međunarodnoga stručnog povjerenstva za konstrukcijsku obnovu koje je formiralo Ministarstvo kulture i medija i koje svojim savjetima pomaže u odabiru metoda obnove složenih povijesnih građevina. Jedan od prvih projekata koji su analizirali odnosio se na obnovu škola uključujući Gornjogradsku školu „Tituša Brezovačkog“. S obzirom na to da je od cjelokupnog graditeljskog fonda 70 % štete nastalo na pojedinačnim spomenicima ili zgradama u zoni zaštite Grada Zagreba, a to su osim sakralnih objekata i škole, bolnice i kulturne ustanove, dogovoren je nastavak suradnje na dugotrajnom i zahtjevnom poslu obnove kulturnih dobara.

Grad Zagreb je u ožujku 2021. počeo radove na II. fazi obnove zgrade Gimnazije Tituša Brezovačkog koja je znatnije stradala u potresu i te su činjenice bile prezentirane javnosti. Riječ je o gotovo 400 godina staroj zgradi koja je sve do danas sačuvala svoju osnovnu tlocrtnu koncepciju, oblikovne i konstruktivne karakteristike arhitekture 17. stoljeća pa se smatra iznimno važnom urbanističkom, kulturnom i obrazovnom građevinom. Investicija iznosi gotovo 45 milijuna kuna i plan je do 1. rujna omogućiti nastavak odgojno-obrazovnog procesa na istoj razini kao prije potresa.

Da podsjetimo, u zagrebačkome je potresu oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata te su ovlašteni statičari u koordinaciji Gradskog ureda za obrazovanje i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo upućeni na teren radi statičke procjene sigurnosti školskih i vrtićkih objekata odmah nakon potresa. Od 175 oštećenih objekata, obnovljena su 162, a obnova preostalih 13 znatnije oštećenih, među kojima je i spomenuta Gimnazija Tituša Brezovačkog.

No, zna li se  potpunije, ima li se dublji uvid u to u kakvu je stanju novi gradonačelnik zatekao proces obnove u Zagrebu i nedostaje li novaca za obnovu od potresa? Na sastanku je spomenuo kako je razgovarao s nizom ministara te Fondom za obnovu.

U Gradu Zagrebu će se najprije morati sređivati imovinsko-pravni odnosi i utvrđivati vlasništvo nad javnim zgradama. Zašto se to nije rješavalo dva desetljeća nitko ne zna? Zašto se odmah i na vrijeme nije angažiralo konzervatore za obnovu škola?

Tko regulira i tko može kontrolirati cijene radova obnove, koji navodno nevjerojatno rastu, a poduzeća koja su se obvezala da će obaviti radove, to nisu učinila ili ne stižu održati najavljenu dinamiku radova…?

Istodobno se gradske vlasti trude da komunalne usluge ne poskupe; a ne žele prodavati ni vrijedna gradska zemljišta…

Vjerojatno će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija RH morati snositi najveći teret obnove, financijski i logistički i drukčije, dok se u Gradu Zagrebu ne stvore uvjeti za takvo nešto i ne uvede red u ono što je do sada bilo ugovoreno, a nije izvršeno ili ne može biti izvršeno?