U SJEĆANJE: Stanko Ilčić

Stanko ILČIĆ
(1. studenoga 1938. – 17. svibnja 2021.)

U Varaždinu je 17. svibnja 2021. preminuo Stanko Ilčić, liječnik u mirovini, aktivni crkveni glazbenik, suprug, otac šestero djece, djed 22 unučadi i pradjed dvoje praunučadi.

Dr. Ilčić rođen je 1. studenog 1938. u Donjoj Batini u Hrvatskom zagorju, iz koje nakon završene „pučke“ škole odlazi u Zagreb u Sjemenište i završava Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati, a potom Medicinski fakultet. Kao liječnik prvih četrnaest godina radi u Varaždinskoj bolnici na Odjelu za infektivne bolesti, a nakon toga 25 godina (do umirovljenja 2004.) u ordinaciji obiteljske medicine u Vidovcu, pri čemu jedan dio tog razdoblja obnaša funkcije ravnatelja Doma zdravlja i Opće bolnice u Varaždinu. Jedan je od osnivača i član izvršnog odbora varaždinske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Značajan dio svoga slobodnog vremena posvetio je svojoj velikoj ljubavi – sakralnoj glazbi. U studentskim danima bio je član crkvenog zbora „Palma“ kod Isusovaca u u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, gdje je i upoznao suprugu Julijanu (Seku). Dolaskom je u Varaždin, kroz cijeli radni vijek i u mirovini, zahvaljujući iznimnom talentu i predanosti, obogatio mnoga crkvena slavlja, i kao pjevač svojim prekrasnim baritonom, i kao osnivač i dugogodišnji dirigent pjevačkog zbora „Chorus liturgicus“ (od 1987. – 2003.) koji je osnutkom Varaždinske biskupije postao Katedralni zbor. Surađivao je sa svojim kolegom iz djetinjstva, prvim varaždinskim biskupom mons. Markom Culejom, kao i biskupom mons. Josipom Mrzljakom. Idejni je osnivač i višegodišnji pjevač muškog pjevačkog društva „Arka”.

Zajedno sa suprugom prije šest godina svečano je proslavio 50. godišnjicu braka u crkvi Dobrog Pastira varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana. Posvećen svojoj obitelji, poštovan od strane pacijenata, aktivno angažiran u liturgijskim slavljima, bio je živi svjedok vjere u Uskrsloga, pouzdajući se cijeli život u Providnost, nastojeći slijediti Njegov put.

Sprovod na Varaždinskom groblju je 21. svibnja, uz desetak svećenika, predvodio varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak. Nakon sprovoda održana je sv. misa zadušnica u župnoj crkvi Dobrog Pastira u Varaždinu, obogaćena pjevanjem članova zborova koje je osnovao pokojni Stanko Ilčić, kao i prisutnošću njegove brojne djece i unučadi, rodbine, prijatelja i sugrađana.

Na ispraćaju su o ljudskoj veličini dr. Stanka Ilčića svjedočila njegova djeca i unuci, a posebno dirljivo govorila je najstarija kći Kristina, te među ostalim istaknula: “Ponekad smo se bunili kad smo kao mali trebali za goste svirati i pjevati ‘Dobro mi došel prijatelj’ i ‘Suze za zagorske brege’, i ići u muzičku školu, ali sad nam je to jako drago i zahvalni smo vam. Ti sam nisi imao formalnu glazbenu naobrazbu, ali je pisanje i slaganje nota, pjevanje u crkvi, vođenje zbora i dirigiranje bilo prirodni dio tebe. Na probama tvog zbora, putovanjima i druženjima je, zahvaljujući tvojoj glasnoj i otvorenoj naravi, osim pjevanja odzvanjao smijeh i odlična atmosfera. A na misama je odzvanjao tvoj predivni bariton. Sve na slavu Božju!”  (izvor: biskupija-varazdinska.hr, obitelj)