PREMIJERA ZKL

Djetinjstvo i samostalnost

Tri praščića u režiji Lea Katunarić

Predstava Tri praščića u obradi Ane Tonković Dolenčić, a u režiji Lea Katunarića, nadmašila je očekivanja publike. Ova priča o samostalnom životu tri prašičića (Ivan Bošnjak, Adam Skendžić, Anđelko Petric) koji još nisu naučili životne lekcije osim jednog praščića, plijeni svojom poukom i danas. Praščići odlaze u svijet i grade kuće prema svom karakteru – od sijena, drvenih kocki i cigle. Tu je i vuk (Mario Mirković) kao simbol životnih prilika i neprilika, opasnosti koje vrebaju u svijetu odraslih. Naravno da vuk brzo uništi kuću od sijena i kockica, ali s ciglom je priča sasvim drugačija. Nju ne može otpuhati, a praščić ujedno spašava svoja dva brata sakrivši ih u svoju kuću.

Tekst je pun humora, a osobiti kolorit daje gospodin Špeks (Boris Mirković), susjed, koji koristi purgerski govor.

Scenski rekviziti su mahom zaobljenih oblika, ekspresivne zelene i crvene boje i tako pozivaju i nas da malo zavirimo na scenu.

Vrlo simpatične lutke (Ana Sekulić) dječja publika brzo prihvaća te u interakciji s glumcima rado sudjeluje. Scenski pokreti su živi, dinamični i koriste cijelu scenu. Posebno je zanimljiva maska vuka koja bježi od klišea pa koristi svakodnevne predmete da bi uobličila masku.  Ne možemo zanemariti glazbu (Mario Mirković) koja je jednostavna, ali svakako suvremena.

Glumci uživaju u svojim ulogama izbjegavajući podilaženje djeci već prikazujući likove prema njihovom karakteru.

Majka ustanovi da praščići još nisu zreli za samostalan život pa ih prihvaća u roditeljskom domu dok ne nauče sve potrebne lekcije o samostalnom životu jer lijenost, neodgovornost i površnost se skupo plaćaju.

Ova će predstava svakako imati svoju zadovoljnu publiku koja će bez poteškoća shvatiti poantu.

Biserka BALENOVIĆ