Dr. Franjo Tuđman – OSOBNI DNEVNIK – godina 1974. (53)

PONEDJELJAK, 11. STUDENOGA 1974.

Kr. doveli neke stvari u podrum, i došao i Lav Znidaršić pa smo pričali o zagrebačkim crkvama.

Veljak otišao na ribolov na Dunaj. A trebao je prije doći k meni.

UTORAK, 12. STUDENOGA 1974.

Otišao sam izraziti sućut dr. Šuteju. Našao sam ga skrhana, bez volje za životom. Skreće mi pozornost da zna što mi spremaju… radićevci?!

Mi smo u Bosni bili vezani za hrvatstvo a ne za strančarstvo. Čuvajte se, ja im govorim tko je najpozvaniji… govori o svom rukopisu, o posljednjoj glavi…

Tu sam upoznao i ing. S-ca i dr. J-ća, koji dođoše Zdravku prije njegova odlaska da se dogovore o brizi i liječenju dr. Jure, koji je zbilja na kraju. “Da su mi dvije pilule.”

ČETVRTAK, 14. STUDENOGA 1974.

Kod mene Z. Jurin. Daleko. Ipak dosta razborito o aktualnim temama.

Posljednjih sam desetak dana pod dojmom crnih priča. Doba crnog vala. Dokle će trajati. Možda drugi još više nego ja. Baš zato što još nemaju iskustva. Osobito mi se Krsto čini zamišljenim. Uostalom njemu i Fort. Najviše rišu crna vraga.

A što je poruka P. G. meni nego to, i to baš u prvom redu?

PETAK, 15. STUDENOGA 1974.

Potražio sam Z. Jurinu pred njegov povratak kući.

Nakon neprospavane, ali da li, posve valjano promozgane noći?! U zbivanjima sudjeluješ i onda kad bi htio da nisi prisutan. Kad je tako onda barem budi svjestan toga pa se tako i ponašaj.

Hoće li to biti dobar put i djelotvorno smirenje neizvjesnosti!?

Bog gi ga znao.

Navečer dadoše saopćenje da je danas na zagrebačkoj pošti 2 bila eksplozija (u carinarnici), od koje je usmrćen službenik Pribanić, a još dvojica su ranjena.

Jačanje pogromaške atmosfere.

SUBOTA, 16. STUDENOGA 1974.

Rođendan M. Uz uobičajeno društvo još nekoliko prijatelja. S. je citirao svoje pjesme. Šetnja nad zagrebačkim krovovima dojmila me se kao veoma dobro lirsko ostvarenje.

Ostadosmo do ujutro.

Tanjug prenosi intervju Georgea Balla bivšeg američkog podsekretara za vanjske poslove, nekom rimskom listu da je situacija za Italiju veoma ozbiljna, osobito zbog susjedstva Jugoslavije “čija je sudbina potpuno neizvjesna”.

Sličnu izjavu dao je i grčki Predsjednik Karamanlis.

I Dolac i J. Bilić u svojim govorima nekome prijete. Možda i jedan drugome. Drugi misle Bosancima…

NEDJELJA, 17. studenoga 1974.

Na šetnji s C90 u Tuškanačkom parku dok se djeca (Dejan i Marko) voze biciklima.

Sretosmo prof. Romića koji nam je ispričao priču kako je pas “hrvatski ovčar” dobio međunarodno priznanje i postao svjetski prvak. Jugoslavenski kinološki savez u Beogradu htio je spriječiti da se zove “hrvatski ovčar” – htjedoše umjesto toga “slavonski” ili “ravničarski” – dakako i mađarski – ali je on izvukao pisani dokument da ga je tako zvao još 1305. (ili 1395.) đakovački biskup Petar.

Sa C. o zloslutnim oblacima što se nadvijaju nad ovom i onako preplavljenom zemljom.

PONEDJELJAK, 18. STUDENOGA 1974.

Bakarić na TV u povodu knjige svojih radova:

reče da je čovjek koji se više bavi promjenama nego li konzistentnom stvarnošću; i još: da je u daljnjoj etapi riječ o tome da se bankovni kapital pretvori u kapital privrednih grupacija (udruženog rada)…

A učismo nekada (i u osnovama marksizma) da je financijski kapital viši oblik od industrijskog…

Da, ali kad ne možeš naprijed onda se pokušavaš vratiti natrag. To uostalom nije prvi put: u tom slučaju…

SRIJEDA, 20. STUDENOG 1974.

S M. na prvom servisu Renaulta. Poslovođa B. m., Zagrepčanin, s Trešnjevke. Obavlja svoj redovni posao.

Krsto priča kako mu je došao A. G. koji se na par dana vratio iz P., a za koga su ispitivali (sina A. T.) kako je dobio putnicu.

A on ipak putuje; i vraća se. I priča kako je Vice Vukov maltene karađorđevski raspoložen…

Jučer je bio jako lijep dan pa sam poslije dugo vremena otišao igrati tenis (s dr. K.) i opet nategnuo mišić na nozi…

ČETVRTAK, 21. STUDENOGA 1974.

U Beogradu Tito govorio na Kongresu Saveza socijalističke omladine: … da se ne dogodi da  omladina bude – kao u prošlosti – manipulirana od nacionalista, osobito liberala, kominformovaca, itd., pa neće trebati brinuti za sudbinu Jugoslavije.

Tako po prilici!

U TV dnevniku: u Zadru, počelo suđenje grupi od 16-ce “ustaških terorista” (!!) koji su pripremali diverzije, atentate, rušenje državnog poretka…

Ford i Kissinger u Japanu, na putu za Vladivostok (i Južnu Koreju) gdje ih već očekuje Brežnjev.

U Najrobiju se srušio prvi jumbo-jett, vlasništvo njemačke Lufthanse, na putu Frankfurt-Johanesburg: 59 mrtvih, 90-ak preživjelo katastrofu.

Danas sam odložio knjigu Muhameda Hadžijahića: “Od tradicije do identiteta. Geneza nacionalnog pitanja bosanskih muslimana”, odustavši da pišem kritički osvrt.

U koju svrhu. Bude li ovakva klima, tko i kad bi mi tiskao, a kad dođe vrijeme za stvarnu znanstvenu raspravu, onda će ovakve pisanije nestati kao mjehuri od sapunice.

Činjenice, ukoliko ih iznosi, govore o tendencijama hrvatskog opredjeljivanja, a on sve gradi na tezi da je isto tako bilo i sa srpskim smjerom… pa da je ovako povijesno uvjetovano… O Bože, ili Alahu i svi Kristovi i Muhamedi…

PETAK, 22. STUDENOGA 1974.

Vjesnik (XXXV, 9850), naslovna strana: “Deveti kongres SOJ”.

– Tito: Nitko nema razloga da strahuje za budućnost socijalističke, samoupravne, nesvrstane Jugoslavije.

– Bakarić u posjetu Vjesniku – fotografija s Marinkom Grujićem i dr.

– (na dnu prve stranice) Počelo suđenje ustaškoj terorističoj grupi. U Zadru se sudi 16-oci osnivača i pripadnika ilegalne terorističke organizacije (HORA) optuženima za krivično djelo protiv naroda i države: nast. na 4. str.: … “čiji je cilj bio rušenje samoupravnog socijalističkog poretka u našoj zemlji, nasilno izdvajanje SR Hrvatske iz SFRJ i uspostavljenje fašističkog oblika vlasti”, veli se u podnaslovu.

Optuženi: Želimir Meštrović (49) prof. iz Zadra; Josip Bilušić (29), student (Drniš, nastanjen u Zagrebu); Davor Aras (41) prof iz Zadra; Petar Vuleta (26), student (Sinj, nastanjen u Zadru); Ante Stipanić (46) umirovljenik iz Zadra; Ante Burić (44) privatni ugostitelj iz Zagreba; Stjepan Janković (56) privatni ugostitelj iz Zagreba; Ilija Barjašić (29) privatni ugostitelj iz Zadra; Frane Dević (50) prof.iz Zadra; Ante Perica (48) nastavnik iz Zadra; Petar Šale (27) student iz Zadra; Mate Kutleša (27) student (Imotski); Pavle Perović (22) student iz Zadra (u bijegu); Vlado Bilušić (26) građevinski tehničar iz Duge Rese i Ivan Posavec (22) ugostiteljski radnik (Bjelovar).

Optužba: Organizirali HRB i HORA; povezivali s ustaškom i drugom ekstremnom emigracijom, nabavljali oružje; dogovor da treba preuzeti privremenu “hrvatsku vladu”: nakon preuzimanja vlasti iseliti ili prinudno asimilirati sve Srbe, a na njihovo mjesto naseliti muslimane; u samostalnu Hrvatsku: i područje Srijema do Zemuna, Boku kotorsku i cijelu BH; zakletvu HORA; diverzantske akcije na hidroelektranu Peruča  i Orlovac i drugim objektima; podmetanje požara u šumama, automobilima otmicu aviona radi puštanja Đodana, Veselice i drugih; prepade na pošte i banke; letke; ustanak…