USUSRET STOTOJ OBLJETNICI ROĐENJA I ČETRDESETOJ OBLJETNICI SMRTI IVANE LANG

Notna izdanja Ivane Lang

Priredila: Eva KIRCHMAYER BILIĆ

Posao oko pripreme i prijepisa skladateljičina rukopisa  ponajviše je zasluga prof. Kristine Beck Kukavčić, kćeri Ivane Lang

Više od dvadeset godina, neprimjetno, samozatajno, uporno i marljivo, mezzosopranistica i pjevačka pedagoginja prof. mr. art. Kristina Beck-Kukavčić svojim naoko malim, ali značajnim doprinosom, popunjava velike praznine nastale tijekom više posljednjih desetljeća, u kojima se pamćenje i spomen na velike i značajne hrvatske umjetnike i glazbenike, temeljio upravo na zaobilaženju stvaranja pisanih i tiskanih njihovih tragova. Jedno od tih imena svakako je ime hrvatske pijanistice, klavirske pedagoginje i skladateljice Ivane Lang (Zagreb, 15. studenog 1912. – Zagreb, 2. siječnja 1982.), čiji je skladateljski opus bio povremeno tiskan, no u skromnim razmjerima s obzirom na njezin cjeloviti opus. Od 1990-ih je to poslanje preuzela Kristina Beck-Kukavčić, te je niz skladbi Ivane Lang ostao trajno zabilježen, upravo na poticaj Kristine Beck-Kukavčić, kojima su se odazvali brojni kolege, pijanisti, pjevači, harfisti i violinisti, na nosačima zvuka ili zvučnim arhivima radijskih postaja. Također, određeni dio skladateljičina opusa postao je sastavni dio glazbenoga obrazovnog sustava, od glazbenih škola do akademija i glazbenih natjecanja. No, da bi se skladbe mogle podučavati, učiti, izvoditi i snimiti, potrebno ih je prethodno pripremiti i objaviti u tiskanom izdanju.

Taj je posao oko pripreme i prijepisa skladateljičina rukopisa, ponajviše zasluga upravo prof. Kristine Beck-Kukavčić, kćeri Ivane Lang. Nimalo laku zadaću povijesnoga značaja, uza sve svoje druge obveze, Kristina Beck-Kukavčić izvršila je angažmanom oko izdavanja više od petnaest notnih izdanja, u suradnji sa svojim kolegama i prijateljima. Neka od tih izdanja objavljena su i u suradnji s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog, u kojoj je od 1943. do 1978. Ivana Lang djelovala kao klavirski pedagog, a i Kristina Beck-Kukavčić od sredine 1990-ih, kao vokalna pedagoginja. Nekoliko skladbi tiskano je i u nakladi Muzičkoga informativnog centra (MIC) i Cantus, Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika. Treba istaknuti da je u notnim izdanjima pod nazivom Torta i More, u izdanju Edicije Spiller, Kristina Beck-Kukavčić priredila s Felixom Spillerom Popijevke hrvatskih skladatelja uz klavirsku pratnju, u kojima su rijetko izvođene skladbe Krešimira Baranovića, Srećka Bradića, Mile Cipre, Đeni Dekleve Radaković, Darka Domitrovića, Petra Dumičića, Nikole Fallera, Miroslava Miletića, Mladena Pozajića, Brune Pristera, Milana Prebande, Milana Sachsa, Luje Šafraneka Kavića, Božidara Širole, Laure Mjede Čuperjani, Josipa Magdića, Massima Brajkovića, Antuna Dobronića, Željka Fočića, Vinka Glasnovića, Žige Hirschlera,  Rikarda Schwarza, Davorina Kempfa, Miroslava Magdalenića, Huberta Pettana, Tatjane Vorel, Tomislava Uhlika, Josipa Vrhovskog i drugih. Značajno je da je veliki dio tih skladbi tijekom proteklih desetak godina, izvelo više naraštaja studenata Muzičke akademije, na kolegiju Hrvatska vokalna baština, čiji je nositelj prof. Kristina Beck-Kukavčić.

Od 2000. objavljen je čitav niz skladbi Ivane Lang, ponajviše u nakladi Edicije Spiller, priređivača Felixa Spillera: Dvije narodne iz Istre, op. 35, br 1 i 2, Dvije popijevke za mezzosopran i klavir, Impresije za klavir op. 64, Galop za klavir, op. 59, Tri valcera za klavir, op. 76, Čarobna škrinjica za klavir četveroručno, op. 79, Nokturno za violinu, violončelo i klavir, op. 84, Tajanstvenim koracima za violinu i klavir, op. 96, Agnus Dei za mezzosopran i orgulje, op. 15, Ples crnaca za klavir, op. 36, te, najnovije Sabrane popijevke u tri sveska, tiskane tijekom 2020. i 2021.

Ovdje predstavljamo upravo tri sveska Sabranih solo popijevaka uz klavirsku pratnju, kako stoji u naslovu izdanja. Prvi svezak izašao je 2020., a drugi i treći ove, 2021. Sva tri izdanja potpisuje priređivač i nakladnik Felix Spiller, Edicije Spiller, dok je suradnica na sva tri izdanja Kristina Beck-Kukavčić, a prvi svezak supotpisuje Glazbena škola Vatroslava Lisinskog i njezin ravnatelj prof. Antonio Mrčela.

Svako izdanje sadrži osnovne biografske podatke o skladateljici Ivani Lang, s napomenama priređivača, a popis popijevki u sadržaju navodi i raspon u kojemu je svaka pojedina popijevka skladana, pa tako pjevač odmah može prepoznati radi li se o skladbi koju njegov opseg glasa može izvesti.

Sva tri sveska čine sveukupno dvadeset i osam popijevki: u prvome svesku objavljeno je dvanaest popijevki, u drugome sedam, a u trećemu njih devet. To su:

Prvi svezak: Murve, op. 1 na stihove Dragutina Domjanića, a posvećena Marijani Radev; Oblak se gubi v daljini, op. na stihove Dragutina Domjanića; Grijeh, op. 3., na stihove Vladimira Vidrića; Utjeha kose, op. 4 na stihove Antuna Gustava Matoša; Mak, op. 6, na stihove Đure Arnolda; Đurđic (Srodnost), op.8., na stihova Antuna Gustava Matoša; Akvarel, op. 9, na stihove Norberta Neugebauera; Uspavanka, op.10 na stihove Katarine Ivoci; Ruke bolesnog mladića, op.12, na stihove Frane Alfirevića; Vuz put, op. 14, na stihove Dragutina Domjanića; Agnus Dei, op. 15 za glas i orgulje; Jutro, op. 16, na stihove Vladimira Vidrića.

Drugi svezak sadrži: Črni metuli, op. 18 i Lan, op. 20 na stihove D. Domjanića; Kraj Albus (Neznanka), op. 28; dvopjev Bilo vavek veselo, op. 41; Slavoniji, op. 55. i Lisinskom, op. 65; Prosula se sunčina, op. 85 na stihove Vanje Radauša.

Treći svezak čine: Ftiček, op. 88, na stihove Nikole Pavića; Na Nilu, op. 95 za glas i harfu na stihove Vladimira Vidrića; Pjenušavi valovi, za glas i flautu i glas, flautu i klavir, op. 98a i b, na stihove Filipa Valjala; Misli, op. 102 na stihove Ane  Vrdoljak; Roblje, op. 105 na stihove Vladimira Vidrića; Maslinov gaj, za mezzosopran i harfu, op.107, na stihove Vesne Parun; Če i krova ni, op. 108, na stihove D. Domjanića; Grički dijalog, dvopjev, op. 110, na stihove A. G. Matoša.

Notni zapisi sada su dostupni zainteresiranim glazbenicima, te valja očekivati kako će i skladbe Ivane Lang postati sastavni dio koncertnih programa, posebice u idućoj, za Ivanu Lang, obljetničkoj godini.

Eva KIRCHMAYER BILIĆ