NOVI FILM HRVATSKOGA FILMSKOG INSTITUTA I REDATELJA NIKOLE KNEZA

Hrvatski filmski institut najavljuje novi film naslova “Studij demografije i hrvatskog iseljeništva” koji možete pogledati na stranicama instituta www.hfi.mobi točnije na http://hfi.mobi/page-45.html

Uovom filmu, sveučilišni profesori i studenti dijele svoje viđenje u novoj akademskoj disciplini koja se bavi problemom iseljavanja generacija talentiranih Hrvata iz njihove lijepe domovine, Republike Hrvatske. Unatoč tome što ima sve prirodne i ljudske komponente za uspješan razvoj društva, postoji politički status quo između snaga koje žele u potpunosti prihvatiti demokratsko, produktivno, demografski uključivo slobodno tržišno gospodarstvo i onih koji traže isključivo vlastiti interes, ukorijenjen u prošlosti privilegiranih komunističkih elita.

To je rezultiralo rastućim nezadovoljstvom stanovništva državnim odlučivanjem i upravljanjem, službenicima koji toleriraju i time promiču podobnost nad kvalitetom te korupciju nad transparentnošću i odgovornošću. Sve to dovodi do zastoja demokratskog, ekonomskog i demografskog razvoja te iseljavanja velikog broja mladih ljudi. U pokušaju da se znanstveno riješi ovaj problem i da znanost ponudi rješenja koja bi odredila određivanje budućnosti Hrvatske države u spomenutom aspektu, Sveučilište u Zagrebu osnovalo je Hrvatske studije, a odnedavno i Odjel za demografiju i hrvatsko iseljeništvo.

S toga, profesori i studenti upućuju srdačan, nadahnjujući poziv mladima i dijaspori da se pridruže i podrže njihov novi program – Studij demografije i hrvatskog iseljeništva – na Hrvatskim studijima, Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj studij priprema buduće generacije kreatora javnih politika, istraživača i stručnjaka koji će koristiti znanstvene projekcije i modele za donošenje odluka u najboljem interesu hrvatskog naroda.

Na stranicama Hrvatskog filmskog instituta, pored filma, je i poveznica studija kako bi svi oni koji su zainteresirani za tu temu mogli direktno kontaktirati i vidjeti mogućnosti studiranja ili drugih vrsta participacije.

Želja je i cilj, Hrvatskog filmskog instituta, ovim filmom, informirati i potaknuti na suradnju i kvalitativnu akciju kako bi se zaustavio proces iseljavanja, stimulirao proces povratka te kako bi Hrvati zajednički, diljem dijaspore i u domovini izgradili bolju, kvalitetniju i sretniju hrvatsku državu na ponos nas samih i cijelog svijeta.

Redatelj: Nikola Knez

Producenti: Nikola Knez, Damir O. Radoš

Koproducent: Anton Kikaš

Scenarij: Dr. Dorothy McClellan

Narator: Zlatko Jelinić

Direktor fotografije: David Knez

Montažer: Kristian Matias Knez

Žanr: Dokumentarni film

(hs)